Kviltade konsthantverk

Att kvilta är så mycket mer än att bara sy lapptäcken.
21-åriga Anna-Karin Andermo använder tekniken till att reproducera konstverk av Picasso med flera.
Hennes tygtavlor ingår i Ovansiljans quiltförenings jubileumsutställning i Mora.Föreningen har 68 medlemmar och är en av de största som ingår i nationella nätverket Rikstäcket. I årets sommarutställning deltar 32 utställare med sammanlagt 415 alster.
- Vi har en medlem som är elva år och en som är 21 men annars är vi kvinnor över 40, säger ordförande Gunilla Ström.
Hon välkomnar fler yngre till hobbyn som lockar allt fler.
- Vår och höst ses vi varje onsdagkväll i gamla skolan i Öna. Alla intresserade är välkomna. Vi hjälper och inspirerar varandra.

Kända konstnärer

En av de yngre medlemmarna är Anna-Karin Andermo, som bor i Stockholm men har sommarstuga i Moratrakten. Hon har fastnat för att kvilta efter kända konstverk.
- Jag gillar Picasso och Jonas Glock, säger hon och beskriver hur hon går till väga:
- Jag tar en bild, skriver ut den i rätt storlek och gör den till ett mönster. Det gäller att dela in dem i fält med olika färger och det tar lite tid att hitta rätt tyger.

Stora som små

Att det går att kvilta det mesta blir uppenbart när man kommer in i Moras innebandyhall som är fylld av sömnadsalster. En del lyser av färg, andra är mer finstämt sammansatta av tyger ton i ton.
Här hänger traditionella täcken bredvid tavlor över scener ur naturen, Bibeln och Mumindalen. Jättestora alster samsas med jättesmå. En del kreationer lottas ut.
Nästa helg blir det försäljning av tyger och tillbehör för den som är intresserad av att själv börja kvilta. Annars kan man gå runt och bara titta.
- Här kan man gå i timmar, sa en besökare på vernissagen i fredags.
Utställningen är öppen till den 23 juli.

JENNIE-LIE KJÖRNSBERG

 

Anna-Karin Andermo har gjort egna tolkningar i tyg av kända tavlor.