HJÄLP MIG

Hjälp mig att hitta fler urklipp. . . . . .

Jag ska försöka leta själv också!!

2016-01-16

Rikstäcket sept 2015 sid 1

Handlar mest om Rikstäcket MEN de var HÄR!

Rikstäcket sept 2015 sid 2

Mora tidning 1/8 2012

British Patchwork & Quilting 2012

Rosalind Johansson har skrivit en väldigt trevlig artikel om besöket hos oss 2010

British Patchwork & Quilting

Allers 2009

Gerd och Ulla

Publicerad: 2004-09-27

Quilt i högsätet när bystuga blev systuga

 

 

ÖNA

 

För några månader sedan bildades Moras första qviltförening, Ovansiljans quiltförening, med 33 kvinnliga medlemmar. Under helgen fick de handledning i olika quilttekniker i Öna bystuga. Föreningens första gästföreläsare i ämnet var Marie Hellberg från Lidköping.

- Topp, mellanlägg och bakstycke. Det är tre komponenter som tillsammans bildar ett quiltat lapptäcke, berättar Marie för tidningen i en paus .

 

Ett namnbyte från Öna bystuga till systuga var nästan motiverat under helgen med en helt ommöblerad samlingssal. Symaskiner fanns på varje bord och scenen liknade en trådfabrik.

 

- Förr syddes quilttäcken för hand. De senaste tio till femton åren har hantverket alltmera övergått till maskiner. Skillnaden är att handarbete går att ta med sig var man än befinner sig. På resa eller framför en brasa. Brukandet av symaskin är i princip bundet till en enda plats, enligt Marie.

 

Fördelen med maskin är att quilten blir tåligare, slitstarkare och håller sin kvalitet trots flera tvättar.

 

Marie har personligen sysslat med quiltteknik sedan hon var 15 år varav sex år i USA, där utvecklingen var enorm.

 

- När jag återvände hem för sex år sedan var det svårt att få tag på lämplig bomullstråd i Sverige. Nu är utbudet hur stort som helst. Ska jag hinna med att sy alla tekniker som finns får jag hålla på i 200 år, konstaterar Marie.

 

Lapptekniken har en urgammal historia. Från tider då varje liten tygbit togs till vara, exempelvis från utslitna kläder. Bitar fogades samman med nål och tråd till bland annat täcken och överkast. quilt innebär att fylla utrymmet mellan översida och undersida med ett vaddskikt, som ger stadga åt den färdiga produkten.

 

Syprocessen inleds med att klippa till små tygbitar i färger och fasoner som sys samman och bildar mönster. Därefter följer många moment med krav på tålamod och petig noggrannhet.

 

Förutom att det fina slöjdarbetet utmynnar i vackra nyttosaker och bruksvärden finns det även konstnärliga dimensioner.

 

Enligt Marie Hellberg är en av landets främsta quiltkonstnärer en man, Kaffe Fassett, som ställt ut sin quiltkonst bland annat på Röhska muséet i Göteborg.

 

Totalt i landet finns 3500 medlemmar i olika quiltföreningar. Lokalföreningen i Mora har symöten varannan onsdag och en söndag i månaden i Öna gamla skola.

 

Den som är intresserad får gärna komma på besök och föreningens styrelse, Siw Liljedal-Pihlström, Inger Hinders, Gunilla Ström, Lena Törnqvist, Susanne Öhlin och Anita Nilsson hälsar gärna män välkomna.

Publicerad: 2004-09-17

De slår ett slag för quilt

 

MORA

 

Nybildade Ovansiljans Quiltförening hade i onsdags kväll årsmöte i Öna bystuga.

 

Föreningen bildades för ett halvår sedan och har efter årsmötet samlat 34 medlemmar. Några medlemmar i föreningen hade med sig lapptäcken och andra quiltalster och dekorerade hela bystugan. Där fanns allt från grytlappar till stora sängöverkast, dukar, väskor, bonader och kuddar. På frågan om varför man quiltar svarade ordförande Annica Ernerdahl.

 

- Det är ju överhuvudtaget roligt att sy och att sätta ihop vackra tyger i olika mönster är oerhört facinerande. Att sy samma mönster med olika tyger ger helt skilda slutresultat. Har man en gång börjat sy lapptäcken kan man inte sluta.

 

Föreningen har symöten varannan onsdag och en söndag i månaden i Önas gamla skola.

 

I föreningens styrelse ingår Siw Liljedal-Pihlström, Inger Hinders, Gunilla Ström, Lena Törnqvist, Susanne Öhlin och Anita Nilsson, alla lika inbitna quiltare.

 

Quilt eller lapptäcke, vad är det för skilllnad?

 

- Om man säger lapptäcke så tänker alla på just lapptäcke. Ett täcke eller överkast att ha i sängen. Använder man begreppet quilt innefattar det alla sorters arbeten där man använt lappteknik, det vill säga sytt ihop tygbitar till olika mönster, säger Annica Ernerdahl.

 

Till årsmötet hade föreningen inbjudit konstnären Jordi Arkö, som är länskonsulent i konstfrågor. Han höll som avslutning på mötet ett intressant föredrag om textil i konsten, från Bayeux-tapeten från 1000-talet till nutida verk. Svensk textilkonst har mycket gott rykte i hela världen.